Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια φορτηγού;



Σε ένα κλάδο που ούτως η άλλως περνάει δύσκολα, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές θα έπρεπε να μην αγχώνονται και για το πόσο θα τους κοστίσει η ασφάλεια φορτηγού. Ας δούμε μερικά βήματα που θα βοηθήσουν τους οδηγούς φορτηγού να μειώσουν το ετήσιο κόστος των ασφαλίστρων τους και να αποφύγουν μερικές συνηθισμένες ασφαλιστικές κακοτοπιές. 

Όταν αναζητούμε ασφάλεια φορτηγού μέσω διαδικτύου, πρέπει πάντα να δηλώνουμε αν το όχημα μας είναι ιδιωτικής ή δημοσίας  χρήσης. Καθώς πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν αναλαμβάνουν τον συγκεκριμένο ασφαλιστικό κίνδυνο, τα φορτηγά δημοσίας χρήσης δηλαδή, είναι καλό να τονίσουμε στον ασφαλιστή μας τη χρήση του φορτηγού μας. Η ουσιώδης διαφορά δεν έγκειται μόνο στο ύψος των ασφαλίστρων, που διαφέρει βέβαια πάρα πολύ, αλλά και την πιθανότητα να καταλήξουμε με κάποιο άκυρο συμβόλαιο από παρανόηση ανάμεσα σε μας και το ασφαλιστικό γραφείο που επιλέξαμε. Εξυπακούεται βέβαια, ότι ένας έμπειρος ασφαλιστικός σύμβουλος θα ρωτήσει από μόνος του την χρήση του οχήματος, αφού πρόκειται για ουσιώδες ζήτημα, αλλά καλό είναι να είμαστε εξασφαλισμένοι. 

ασφάλεια φορτηγού
Κατά τα άλλα, το κόστος των ασφαλίστρων για τα φορτηγά, είτε δημοσίας είτε ιδιωτικής χρήσης, καθορίζεται από παράγοντες που δεν απέχουν από τους αντίστοιχους που επηρέαζουν και το κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου. Ο κυβισμός, η ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας, η συνήθης περιοχή κίνησης του οχήματος είναι οι παράγοντες – κλειδιά που θα κρίνουν πόσο θα μας κοστίσει τελικά η ασφάλεια φορτηγού. Φυσικά, οι ασφαλιστικές εταιρίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους και σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των φορτηγών, με τελικό οφελημένο πάντα τον καταναλωτή. Δεν συνάπτουμε ποτέ ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αν δεν μελετήσουμε πρώτα εξονυχιστικά την διαδικτυακή αγορά! 

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να προσέχουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές όταν αναζητούν ασφάλεια φορτηγού, είναι η κάλυψη της ταξιδιωτικής και οδική βοήθειας. Ενώ στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης χαμηλού κυβισμού, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν οδική βοήθεια ακριβώς όπως και στα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης, στα μεγάλα φορτηγά τα πράγματα αλλάζουν. Όταν το όχημά μας έχει μικτό βάρος μεγαλύτερο των 3.5 τόννων, υπάρχουν εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρείες που ασχολούνται με την κάλυψη οδικής βοήθειας βαρέων οχημάτων. Αν και πάλι είναι χρέος του ασφαλιστή μας να ελέγξει το μικτό βάρος του οχήματος μας πριν μας κάνει προσφορά για ασφάλεια φορτηγού, καλό θα είναι αν είμαστε κι εμείς ενημερωμένοι ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. 

Χαμηλά ασφάλιστρα εξασφαλίζουμε εύκολα αν το όχημα μας ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «αγροτικών». Μιας και η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων παρουσιάζει χαμηλό ρίσκο για τις ασφαλιστικές εταιρίες, τα ασφάλιστρα είναι λογικό να είναι σημαντικά χαμηλότερα. Φυσικά, η χρήση του οχήματος μας δεν καθορίζεται από μας, αλλά από την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος μας. Για να διεκδίκησουμε ασφάλεια αγροτικού, πρέπει η χρήση του φορτηγού μας να αναγράφεται σαφώς στην άδεια κυκλοφορίας του.

Όπως βλέπουμε, το να ανακαλύψουμε μια πραγματική φθηνή ασφάλεια φορτηγού δεν είναι ακατόρθωτο. Αρκεί να είμαστε ενημερωμένοι, να ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε και να έχουμε την διάθεση να ερευνήσουμε την αγορά σε βάθος, προκειμένου να ανακαλύψουμε την ασφάλεια που ταιριάζει στο φορτηγό μας, αλλά και στην τσέπη μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου